KRALJICA METLIŠKE ČRNINE 2019 – Patricia Blažič

Patricia Blažič

Moje ime je Patricia Blažič. Prihajam iz Črnomlja. Po končani gimnaziji sem se vpisala na univerzitetni študij agronomije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Trenutno zaključujem dodiplomski študij. Tema, ki sem si jo izbrala za diplomo se veže (tudi) na področje belokranjskega vinogradništva in vinarstva, natančneje na Metliško črnino PTP.

Veliko znanja mi je prinesel tudi projekt, katerega smo pripravljali leta 2018 v sklopu Lidlovega mladega vinarja. Skupaj še z šestimi sošolci smo ga poimenovali Levant. Na natečaju, ki je trajal dobrih 8 mesecev, smo na podlagi ocen dveh komisij, na koncu tudi zmagali. Prejeli smo nagrado za najboljšo zgodbo, ki je bila do sedaj kadarkoli predstavljena na natečaju, in priznanje za najboljšo študentsko ekipo. Levant mi je prinesel veliko več kot novo izkušnjo, saj sem razvijala kompetence kritičnega in ustvarjalnega razmišljanja, pogajalske spretnosti, organizacijske sposobnosti itd.

Kot kraljica metliške črnine se trudim predstavljati Belo krajino v vseh njenih oblikah. Skozi moj mandat ponosno predstavljam žlahtne kapljice, domačo deželo in turizem Bele krajine.

Bela krajina je najmanjši vinorodni okoliš, a nič manj pomemben kot ostali. Pokrajina na sončni strani Gorjancev, prepletena z vinogradi in steljniki, nudi neokrnjeno naravo v objemu reke Kolpe in značilnih belih brez. Poleg opojne lepote narave, ne smemo pozabiti na izvrstno kulinariko in žlahtne kapljice, ki nastajajo pod rokami pridnih domačinov. Prijetna klima in primerna tla so posledično privedli do tega, da se je trta pri nas zelo dobro udomačila. Kakovost in kvaliteta vin se rojeva že v samem vinogradu, zato je potrebna skrbna obdelava, da grozdje ohranimo v dobrem stanju. Trto je treba skozi vso leto spremljati in negovati. Poleg vinogradniškega znanja je nujno, da imamo tudi vinarsko, zato da lahko izkoristimo kvalitetno grozdje in ustvarimo vino.

Leta 1968 so prvič ustekleničili prvo steklenico metliške črnine, s tem se je ustvarila tudi nova blagovna znamka. Drugi mejnik je bilo leto 2008, ko je dobila naziv priznanega tradicionalnega poimenovanja. Menim, da je tovrstno vino posebno, saj se v njemu skriva pečat tradicije in ga ne moremo pridelati nikjer drugje v Sloveniji ali Svetu, kot v Beli krajini.  Že od nekdaj je znano, da so belokranjska vina pila ljubljanska gospoda. Belokranjski vinarji in vinogradništvo postaja skozi čas vse bolj cenjeno, torej je to dokaz, da smo se skozi leta samo še bolj nadgradili, izpopolnili znanja in se začeli razvijati v pravi smeri. V vinu je opazna tradicija, prav tako napredek in mladostni pečat. Veseli me, da je za kraljičino vino izbrano ravno tovrstno vino. S tem se širi ugled samega vinorodnega okoliša in povečuje tržna prepoznavnost.

O vinu je treba govoriti, ga negovati, ceniti, spoštovati in predajati tradicijo na naslednje generacije. V Beli krajini je lepo in vedno bo.

Patricia Blažič, kraljica metliške črnine 2019

Zapisano v: Bela krajina, Grajska klet, Mediji o nas, Metliška črnina, Slovenija, Vino, Vinograd. Značke: , , , , . Zaznamuj z direktno povezavo.

Komentiranje izključeno.