Dr. Julij Nemanič: V razmislek pridelovalcem Metliške črnine

Bela krajina je bila od nekdaj vabljiva in prijazna. Brez vina in vinogradov, ki ji dajejo nezamenljiv pečat, Belokranjci ne bi bili takšni, kot smo: gostoljubni in delavni. Trdo delo v vinogradih nam je ostalo v navadi, ne ustrašimo se težkega življenja.

Metliška črnina naj ne bi ostala za vse večne čase na enaki stopnji kakovosti. Razvoj, izkušnje, nova spoznanja nam omogočajo ohranjati njen značaj, mu plemenititi osnovne značilnosti, a stopnjevati kakovost. Vsakemu vinarju naj bo vodilo: čim več značilnosti grozdja prenesti v vino. Značaj vina mora ostati vedno zrcalo naravnih danosti, letnika in rezultat našega poštenega dela ter izkušenj, ki smo jih podedovali in si jih nabrali sami. V belokranjskih vinih naj se vedno odkrivajo značilnosti, ki so naše, ki so tudi del narave belokranjskih ljudi, naše duše.

Vse več je v Beli krajini vinogradnikov, ki se zavedajo pomena blagovne znamke. To je dragocena dediščina, ki jo je dolžna vsaka generacija vinogradnikov vzdrževati in ji dodati novo vrednost. V slogi bo okoliš uspešno vzdrževal ugled in varoval njegovo pozitivno podobo. Zavedamo se, da je treba z zgledom in izobraževanjem, tako pridelovalcev kot pivcev, vinu zagotavljati verodostojnost in ugled. Metliška črnina ne prinaša korist samo vinogradnikom, ampak vsem Belokranjcem, čeprav drugim v posredni obliki. Odnos do dediščine v obliki Metliške črnine je tudi dokaz našega domoljubja in civiliziranosti. To so vrednote, ki se cenijo. Vedno je potreben skupni simbol, ki ljudi združuje, za katerega se ni težko žrtvovati, boriti. Vsi, ki živimo v Beli krajini, ali smo Belokranjci, lahko prispevamo svoj delež k temu našemu simbolu.

V slabših gospodarskih razmerah se vina težje prodajajo. Toda prejšnje generacije so častno zmogle še večje preizkušnje; pomislimo samo na trsno uš. Ob sedanji osveščenosti in razgledanosti belokranjskih ključnih vinogradnikov se jih večina soglasno strinja, da je mogoče z razvojem blagovne znamke na slovenski ravni dati vinu večjo privlačnost, s tem pa tudi Beli krajini večjo težo. Važna sta stalna kakovost in dobro ime. Čim več bo pridelovalcev zaščitene Metliške črnine, toliko bolje za okoliš. Ta zaščita sporoča, da se je treba truditi v vinogradu, v kleteh, a tudi pri skupnem nastopu na trgu.

Naše geslo naj bo: Dobra kakovost, poštena cena, zadovoljen kupec! To zahteva od nas budnost in preudarnost, da se okus vina prilagaja okusu trga samo v toliki meri, da sprejema duh časa, a ohranja tradicionalni značaj. Skratka, pridelati moderno vino, a ohraniti tradicionalne vrednote. Metliška črnina nikoli ne sme postati ceneno vino.

Bela krajina ponuja pester izbor vin. Pridelujemo sortna vina in vina različnih vinskih slogov, od mirnih, penečih se do vin posebne kakovosti. Kljub zelo žlahtnim odličjem, ki so jih prejela vina posebne kakovosti, ostaja Metliška črnina najbolj prepoznavno belokranjsko vino. Ta zavest je dobro zasidrana pri oblikovalcih javnega mnenja in med vinarji. Zato je Metliška črnina najbolj pomembno in hkrati dragoceno vino za ugled in dohodek belokranjskega vinogradništva. To dejstvo zavezuje in opozarja na odgovorno ravnanje vinogradnikov in ostalih sodelujočih od vinograda do kozarca.

Dr. Julij Nemanič

Komentiranje izključeno.