Uporaba piškotkov

Uporabniško izkušnjo na spletnem mestu metliskacrnina.si izboljšujemo s pomočjo piškotkov. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.

Kaj so piškotki?
Piškotek (Cookie) je majhna besedilna datoteka, ki se ob obisku spletne strani lahko prenese na računalnik uporabnika. Poudariti velja, da uporaba piškotkov ni nekaj novega, saj so v uporabi že od 90-ih let prejšnjega stoletja. Piškotki se na vaš računalnik lahko shranijo različno dolgo. Lahko se namestijo le za trajanje seje brskanja (ko zaprete brskalnik se samodejno pobrišejo), za nekaj mesecev, ali pa tudi za več let in omogočajo napredne funkcionalnosti spletnih strani.

Ker piškotki lahko vsebujejo uporabnikove nastavitve in zgodovino obiska za vsako obiskano stran (ki namesti ustrezen piškotek), se lahko uporabljajo tudi za sledenje za uporabniki. S pomočjo piškotkov lahko neko podjetje dokaj natančno ugotovi, katere strani smo že obiskali, koliko časa smo se tam zadržali, v katerem omrežju (državi) smo takrat bili ipd. facebook, Google in vsa ostala družabna omrežja lahko tako s kombinacijo svojih družabnih vtičnikov in ustreznih piškotkov sledijo našim spletnim navadam (npr. Facebook-ov gumb Všeč mi je, Googlov +1 gumb …).

Piškotke lahko kadarkoli pobrišete v nastavitvah vašega priljubljenega spletnega brskalnika. V nastavitvah lahko tudi natančno določite kdaj se piškotki pobrišejo, katere piškotke naj brskalnik sploh sprejme ipd.

www.metliskacrnina.si

Komentiranje izključeno.