MARTINA BAŠKOVIČ, Vinska kraljica Slovenije 2012

Martina Baškovič Vinska kraljica Slovenije 2012

 

 

Vam, ki spoštujete in cenite žlahtno kapljico – ta čudež narave.

V veliko čast in veselje mi je, da vas lahko nagovorim kot Vinska kraljica Slovenije za leto 2012. Prihajam iz prijetne vasi  v občini Brežice –  iz Krške vasi. Vasi, ob kateri se vije dolenjska lepotica Krka, le korak vstran pa se vzpenjajo manjši griči, kjer se vsako leto s pridnimi rokami iz roda v rod pridela in prenaša ta čudež narave – žlahtna kapljica.

Že kot majhno dekle sem se podila med trtami vinograda mojih starih staršev. Vendar takrat še zdaleč nisem slutila, kako močno se je vame zasidrala ljubezen do vinogradništva in naših krajev.

Z leti, ko sem odraščala v mlado dekle, sem bila iz ust staršev večkrat deležna kakšnega nasveta. Vendar se me takrat niso ravno »prijeli«, danes pa vem, da mi takrat starša nista le svetovala.  Nevede sta mi položila življenjsko darilo, saj sem se naučila biti dekle, ki posluša srce in se ukvarja s stvarmi, ki jo veselijo. Tako sem spoznala, da lahko s pridnostjo in veliko mero usklajenosti  združuješ še tako različna področja. Tako sem študentka zadnjega letnika prava, članica Citrarskega orkestra Glasbene šole Brežice, učiteljica rolanja in najmlajša oseba v družini, ki jo navdušujeta vinogradništvo in kletarstvo.

Opažam, da je nam Slovencem narava dala veliko več, kot bi si lahko sploh želeli.  Zdravo zemljo, čisto naravo, gozdove, gore, morje in ostale prečudovite stvaritve, ki jih premoremo kljub naši geografski majhnosti.  Ogromen pečat pa zagotovo pridajo pridne in delavne roke preprostih ljudi, ki so zaslužni, da znamo danes vse to unovčiti in predelati v izjemne dobrine. Tako se je skozi zgodovino v naši deželi izoblikovala prava zakladnica vin. Ta pa ne obsega zgolj vina. Obsega tudi kulturo in znanje, kako vinsko trto pridelati in negovati,  da nam bo v času, ko bo vinograd odet v tople jesenske barve, rodila zdravo grozdje. Iz njega pa smo se naučili izvabiti najslajše vino izjemne kvalitete.

Zagotovo me čaka izjemno težka naloga. Predstavljati in zastopati  vinorodno Slovenijo, državo z izjemno kulturno dediščino in ostalimi danostmi, ki predstavljajo poslanico našemu turizmu.

V letu kraljevanja, ki je pred mano, bom tako skušala približati slehernemu sočloveku zgodbo, ki jo piše nepredvidljiva in hkrati čudovita narava v harmoniji s pridnim rokami vinogradnikov in vinarjev.  Pri tem pa ne bom pozabila ljudi opomniti  na okolje, ki nam je dano in se trudila da bo v čim večji meri spoštovano. Hkrati pa bom s svojim zgledom in delovanjem skušala približati kulturo pitja in zavedanje o bogastvu vinorodnih dežel, mladim generacijam, ki bodo vez za naše prihajajoče rodove.

Ob tem pa zagotovo ne gre pozabiti na dosedanje delo vseh 15. Vinskih kraljic Slovenije, ki so s svojim trudom in delom ob boku s Pomurskim sejmom zagotovile,  tej instituciji izjemen ugled.  Danes postavljam z veseljem del Vaše družbe. Družbe deklet, ki je svojo predanost pomagati in širiti svoje znanje pokazala že, še predno sem se sploh prijavila na izbor. Andreja in obe Simoni hvala Vam.

Pri opravljanju mojega poslanstva se bom trudila, da bom vse tri vinorodne dežele – Podravje, Posavje in Primorsko zastopala v enotnem duhu ter hkrati s svojevrstnim čarom, ki ga premore vsaka izmed njih. V posebno oporo mi bodo zagotovo moje dolenjske korenine, še posebno tiste iz »zibelke cvička«, Gadove peči, kjer so mi člani domačega društva vedno predstavljali trdno in neomajno podporo.  Zato bom vedno s ponosom s sabo nosila besedo o kraju, društvu ter vinorodni deželi iz katere prihajam, saj verjamem, v to, da s tem, ko spoštuješ in ceniš kraje od koder  prihajaš, kažeš veliko spoštovanje do tistih, v katerih okolje prihajaš.

Zagotovo bo tukaj moja prednost tudi ta, da prihajam iz prav posebne občine – občine Brežice, ki se razteza kar na dveh vinogradnih okoliših. Zgodovinsko gledano pa tu poteka tudi meja med Štajersko in Dolenjsko. Tako imamo v našem županu gospodu Ivanu Molanu čudovit vzgled, kako povezovati, združevati in ustvarjati zgodbe za celotno Posavje, katere del je tudi naša občina. Verjamem, da bom lahko s tem vzgledom povezovala vse tri vinorodne dežele naše izjemne Slovenije.

V posebno čast in veselje pa si štejem, da bom nosila krono Vinske kraljice Slovenije v letu, ko se bo obeležila visoka obletnica, pol stoletja, od kar je prvič odprla svoja vrata AGRA – mednarodno kmetijsko živilski sejem. Ta je tokom desetletij zgradil visok ugled in prepoznavnost v širnem svetu. Za to pa gre vsekakor zasluga organizatorju Pomurskemu sejmu. Prav tako pa bo visoki jubilej 40 let delovanja zabeležil tudi Teden cvička. In verjamem, da bo tudi ta dogodek zares nekaj izjemnega, saj bo prvič v zgodovini tega dogodka na njem prisostvovala tudi Vinska kraljica Slovenije, ki je pred tem nosila titulo 12.  Cvičkove princese.  Čaka me torej zagotovo izjemno leto, polno čudovitih dogodkov.

Že sedaj pa vem, da bom izjemno uživala v poslanstvu, saj se bom res lahko prepustila svojemu poslanstvu ter ponesla besede o vinogradništvu, naravnih danostih, kulturnih znamenitosti, dobrotah slovenske kulinarike in ostalih zakladov naše vinorodne države, brez dodatnih skrbi, saj Vas je kar nekaj, bi boste poskrbeli za mojo podobo, ličenje, frizuro, make-up, nakit, kraljičino vino v prijetni embalaži, varne kilometre in še bi se našlo. Zatorej hvala vsem skupaj, ki mi boste v tem letu stali ob strani. Hvala vse vinogradnicam in vinogradnikom, ki ste srce vinske kulture in leto za leto pridno vzgajate trto in iz nje pridelate le najboljše. Največja zahvala pa gre zagotovo domačim. Staršem, ki mi iz dneva v dan že 24 let dokazujejo, kaj pomeni, ljubiti, dati, zaupati in z delavnostjo vztrajati, ter doseči cilje, ki si jih človek želi.

Tako sem z delavnostjo in srčno vnemo ob pomoči domačih vinogradnikov in vinogradnic, osvojila naziv Vinske kraljice Slovenije. Vem, da bom v prihajajočem letu kamorkoli me bo pot vodila, vedno in znova o naši Sloveniji, njenih naravnih lepotah, kulinaričnih dobrotah in izjemnih zakladnicah vin, spregovorila z iskrico v očeh, ki jo premore le človek, ki to počne iz srca.

MARTINA BAŠKOVIČ, Vinska kraljica Slovenije 2012

 

Zapisano v: Bela krajina, Grajska klet, Klet, Mediji o nas, Metliška črnina, Sejmi, Slovenija, Vino, Vinograd. Značke: , , , , , , , . Zaznamuj z direktno povezavo.

Komentiranje izključeno.